Ir sulojo lietuvių skalikai (laikraštis PLUNGĖ. autorius Kostas Slivskis)

picture-096.jpg 

Neseniai mūsų rajono „Purvaičių“ medžiotojų būrelio valdose bėgiojo visas būrys lietuvių veislės skalikų, suvežtų iš daugelio šalies miestų ir rajonų. Surengta medžioklė, kurioje dalyvavo 14 lietuvių skalikų augintojų sąjungos šunų. Tai trečioji tokia sąjungos surengta medžioklė. Ankstesnės vyko Panevėžyje ir Pasvalyje.

 

Sąjunga „LSAS“ įregistruota 2008 m. , jos tikslas – populiarinti seną lietuvių skalikų veislę, kuri jau buvo beišnykstanti. Ko gero, net ne kiekvienas medžiotojas žino, kad telšiškis Zigmas Goštautas šeštąjį – septintąjį šio amžiaus dešimtmetį ėmėsi atkurti nykstančią šių šunų veislę.

Kaip „Plungei“ papasakojo žinomas šios veislės šunų gerbėjas ir veisėjas, sąjungos narys Andriejus Petreikis, medžioklė buvo itin vykusi. Sumedžioti devyni šernai, septynios stirnos, dvi lapės ir mangutas.

Tačiau, ko gero, svarbu ne sumedžiotų žvėrių skaičius, o tai, kad nė vienas šunelis nepasiklydo. O jų buvo iš Panevėžio, Biržų, Kupiškio, Šilutės, Klaipėdos ir, žinoma, iš Plungės.

Labai gerai dirbo panevėžiečio Remigijaus Jėčiaus skalikas Jaris. Jis surado du sužeistus šernus, o vieną net sulaikė. Ne kažin ką apie medžioklę žinančiam skaitytojui pasakysiu, kad žodis „sulaikyti“ reiškia, jog šuo šerną sustabdo – medžiotojui belieka prieiti prie žvėries ir paleisti šūvį. picture-102.jpg

A. Petreikis minėjo ir plungiškį Vidmantą Gentvilą, kuris be pavadėlio sugebėjo valdyti keturis savo skalikus. Jie paklusniai klausė visų šeimininko komandų ir puikiai dirbo.

Medžioklei vadovavo „Purvaičių“ burelio pirmininkas, girininkas Darius Bertašius. Pakalbintas sakė esąs nustebęs medžioklėje pamatytų žvėrių gausa. Pasirodo, ten jų yra, tik, neturint gerai dirbančių šunų, nepavyksta sumedžioti.

Kritę žvėrys buvo tinkamai pagerbti. Degė medžioklės laužas. O karaliumi pripažintas Dangis Lenkšas. Šeimininkai svečiams įteikė atmininmo medalius. Lietuvių skalikų mėgėjai džiaugėsi, kad medžioklėje dalyvavo Plungės medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Zenonas Vaištaras, tuo parodydamas, kad pritaria šunininkystės vystymui mūsų rajone.

Įrašas paskelbtas temoje Straipsniai lietuvių kalba. Išsisaugokite pastovią nuorodą.